top of page

Filo Kiralama Yönetiminde En Çok Yapılan 4 Hata

Güncelleme tarihi: 29 May 2023



Filo kiralama operasyonu iş akışınızda, hatalara yer vermeden sorunsuz ilerleyebilmeniz için, filo kiralama yönetiminde kaçınılması gereken en yaygın dört hatanın listesini hazırladık. Siz de bu hataları yapıyor musunuz? Bunlardan nasıl kaçınacağınızı öğrenmek için okumaya başlayın.



1. RV Değerini Teklif Aşamasında Hesaba Katmamak


Teklif verme sürecinizde RV (ikinci el araç) değerini doğru bir şekilde hesaplamaz ve sürece dahil etmezseniz, kâr kaybetmekle birlikte aracın gerçek değerini yansıtmayan kiralama fiyatlarıyla karşı karşıya kalırsınız. Bu hatadan kaçınmak için; birden fazla kanaldan gelen satış verilerini analiz edip; aracın markası, modeli, yaşı, kilometresi ve hasar durumu gibi faktörleri göz önünde bulundurarak RV değerini belirlemelisiniz.


Belirlediğiniz değeri, aylık olarak piyasa fiyatları ile karşılaştırmalı ve teklif sürecinde yer vermelisiniz. Doğru hesaplanmış bir RV değeri, teklif edilen kiralama fiyatının kiralama süresi boyunca aracın değerini doğru bir şekilde yansıtmasını sağlar ve şirketinizin kâr kaybetmesini engeller.



2. Araçların Bakımını İhmal Etmek


Araçların periyodik bakımını takip etmezseniz, güvenlik açıkları oluşur ve bu durum kazalara sebebiyet verebilir. Örneğin; bir aracın frenleri düzenli olarak kontrol edilmezse ve bunun sonucunda bir kaza yaşanırsa, bu durumdan kiralama şirketi sorumlu tutulur ve yasal bir işlemle karşı karşıya kalınır.

Bütün araçların bakımının yapıldığından emin olabilmeniz ve bakım detaylarını manuel olarak takip edebilmeniz kolay bir konu değildir. Bakım takviminizi, destekleyici programlarla entegre etmek, hatırlatıcılar ve bildirimler gibi avantajlar sağlayabilir.

Bu gibi hatırlatıcılar bu durumları öngörebilmenize ve kaçınmanıza yardımcı olur.



3. Sözleşmelerin ve İlgili Belgelerin Doğru Dosyalanmaması


Araç kullanımı ve bakımına dair sözleşmelerin ve belgelerin doğru dosyalanmış olması, herhangi bir karışıklıkta krizi çözebilmek adına gereklidir. Ancak bu kayıtların bazıları mailde ya da bilgisayarda kalarak farklı platformlara dosyalanabiliyor. Bir plaka için bütün belgeler talep edildiğinde karışıklığın çözülmesi zaman alır ve iş verimini etkiler.


Bu kaosu önlemek adına; tek bir ekranda kolayca erişilebilecek bir dosya sistemi uygulamaya geçirilmelidir, sistemle birlikte herhangi bir sorunda güncel kayıtlara ulaşabilir ve olası sorunları hızlı ve kendinizden emin bir şekilde çözebilirsiniz.


4. Yakıt Seviyelerini Takip Etmemek


Kiracınız, aracın deposunu doldurmazsa size geri dönüşü maliyetli olur. Bu sorundan kaçınabilmek için; araçlarınıza yakıt seviyesini tespit eden sensör takabilir veya aracı kiralayanlara aracı teslim aldıkları süredeki yakıt miktarıyla iade etmeleri gerektiğine dair yakıt politikası sözleşmesi sunabilirsiniz.


Sözleşmeye sahip olmak, potansiyel riskleri kolaylıkla tespit etmenizi sağlar. Bu önlemi uygulayarak araçlarınızın daha verimli ve güvenilir çalışmasını garantileyebilirsiniz.




Hedeflerinize giden yolda, filonuzu yönetirken aksaklıklar yaşayabilirsiniz fakat yönetim ve takibi başarılı bir şekilde yapabilmeniz için bu hatalardan kaçınmanız gerekir.


Bu 4 hatayı en aza indirerek, işletmenizin hedeflerine daha kolay ve istikrarlı bir şekilde ulaşabilir, operasyonunuzun başarısını istenilen seviyede tutabilirsiniz.

Sizce kaçınılması gereken en kritik hata hangisidir?

20 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page